Wednesday, 21 March 2012

Penulis buku

Satu malam aku tidur termimpi terjadi penulis buku yang terkenal. Nama pena tak perlulah nyatakan, kantoi nanti. Novel aku ada rasa tebal iras-iras J.R.R. Tolkien yang The Lord of the Rings tu. Time tu tak usah cakap la memang femes. Agak agak kalau Prof Razak Mohaideen nak buat adaptasi ke filem aku tak bagi. Dia buat filem bukan bagus pun. Ramai lagi yang boleh buat filem bagus daripada beliau. Yang direct cerita Hantu Dalam Botol Kicap pun sama, takda seni langsung. Dah, baik sambung tulis buku.

Wednesday, 12 October 2011

For the first time

For the first time in my life, there's one girl who actually love me for what I am. Sometimes, this is the most thing  that boys usually do like. But, things will not go out smoothly. Thing like this have the priority to make your life go on to next stage or make your life worse. For me? I ain't sure about it. That girl actually loves me 100%, I am very sure of that. But me? I am the worst lover in the world. That's why I am a jerk and it turns out so far it seems true.

That girl, she's beautiful and her smile make every other men want to be with her, women want to become like her. As the most luckiest person ever, she actually loves me. I don't know why she loves me. She's taller than me, she's better than me, she's the kindest (is that a word?) girl when around me. I have nothing by the way, short, not so romantic, boring and mean, especially to her. It's like someone giving you a Bugatti Veyron for free of charge, and you stupidly smash it into pieces.

Why this happened to me? Yeah, I lack the abilities of understanding and expression skills. So I pushed myself so that I can treat her well. What I don't realized was she truly madly deeply loves me. She always reminds me of something important for our relationship and gives suggestions to a some sort of well-developed relationship. Yet, I treat her badly, like I treat my other friends. What should I do?

So I started searching for answers. Perhaps it was from me, my inner thoughts, always thinking about only the outcomes, but not the procedures. Yes, love also have procedures, like your science experiments. The outcomes or results is base on your initial procedures. I'd make decisions. From now on, I'll try to figure ways to treat her like she always want. She said she only want to be appreciate like a girlfriend. I want to know that I love her, and must figure ways to show it to her. If she's upset, I'll comfort her. If she's want to cry, I'll wipe her tears. If she's feel alone, I'll always be there for her, to talk about something that can make both of us happy.

I wrote to much, I'm feeling want to stop here. This things will not end here, because I'll make sure she's feel the same way I feel towards her. So far I'm being a jerk and feel like want to stop and be a man. Girl, just wait for me okay? Our time will come.

PS : Sorry for my grammatical and usage of words mistakes, not so good with English. LOL.

Tuesday, 27 September 2011

Damascus dan Cairo

Damascus dan Cairo ialah ibu negeri bagi negara Syria dan juga Mesir. Terletak di benua Asia Barat, padang pasir seperti dekat sangatlah dengan kedua-dua negara ini. 

Gua, Shahril, Tim dan Tam serta Nurain Fitriah meneruskan jejak langkah menyusuri padang pasir. Shahril merupakan seorang ketua kelas ketika gua mengaji degree dulu. Kredibiliti beliau sebagai seorang pemimpin amat disegani. Tim dan Tam adalah laki bini yang telah berjaya gua dan Shahril selamatkan daripada serangan pasir jerlus. Nurain Fitriah pun seorang wanita yang bekerja sebagai seorang peguam di sebuah firma guaman yang paling terkenal di bandaraya Sandakan. Gua pula seorang kaki lepak di kedai mamak dan kedai snuker.

Kami berlima sebenarnya mempunyai matlamat yang sama, mencari sebuah bandar legenda bernama Damasro. Ya, mungkin pelik namanya tetapi itulah yang Indiana Jones cakap time cerita Kingdom of the Crystal Skull. Damasro adalah bandar yang terletak di latitud dan longitud yang sama. Tapi koordinat dia gua lupa. Di bandar ini terdapat seni bina yang boleh mengalahkan seni bangunan utama dunia pada masa ini seperti Petronas Twin Towers dan Muzium Louvre.

"Berdasarkan peta dunia yang aku mimpi semalam, kita kena ikut satu terowong bawah tanah yang terdapat di padang pasir", ujar Shahril yakin.

"Kami follow je", pasangan Tim dan Tam bersuara.

"Beli coolblog dulu boleh?", Nurain Fitriah menyatakan rasa dahaga beliau.

Okay rasa dalam mimpi kejap je perjalanan kami semua. Sedar sedar dah sampai Damasro. Shahril membuka satu pintu rahsia menggunakan teori Chandler's Wobble. 

Ya, Damasro merupakan bandar yang cukup indah, ada pantai yang paling terbaik di dunia. Nama Damasro terhasil oleh gabungan Damascus dan Cairo.

***

Dah pukul 7 pagi rupanya.

Tuesday, 20 September 2011

Tanah Silam

Di suatu petang yang nyaman. Cuaca boleh kata tak panas sangat, tak sejuk sangat. Angin pun memainkan peranan sebagai mekanisme utama dalam proses pengangkutan bahan semula jadi. Tidak jauh daripada padang bola Kampung Setia, ternampak dua ekor anak ayam sedang main bola.

Tidak jauh daripada situ, seorang pemuda baru berumur 15 tahun sedang berlatih memotong buluh dengan gigih sekali bersama beliau.

"Razi bila besar nanti nak jadi pembekal buluh segar pak! Razi nak kerja kat Kolumpo."

"Boleh, nanti Razi lah yang akan sambung perniagaan keluarga kita nanti"

Razi ni boleh kata seorang yang berwawasan jauh gak lah, hal selok belok berniaga dengan pemilihan buluh bermutu tinggi memang beliau tak lepas pandang punya. Beliau cakap dia nak buktikan yang orang melayu berasal daripada kampung ceruk mana entah boleh berjaya dengan perniagaan buluh.


***


Selang 20 tahun, Razi pun dah kahwin, ada anak kembar 3. Beliau kembali ke kampung halaman. Kampung beliau ni dah berubah menjadi Taman Setia.

"Mana buluh-buluh yang before this abah?" tanya Razi.

Razi berfikir dalam hati, "inilah tanah silam."




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...